sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Ruoansulatus

Syön itse leipomaani omenapiirakkaa. Mitä sille tapahtuu? Normaalisti sen selittäisi niin, että se menee suusta mahaan ja sieltä suolistoa pitkin aina ulos asti. Sille piirakalle kuitenkin tapahtuu vaikka mitä sillä matkalla.

Aluksi kaikki lähtee suusta. Piirakkaa jauhetaan hampailla, mikä on tärkeä osa ruoansulatusprosessia, sillä se on ainoa paikka jossa voidaan mekaanisesti hienontaa ruokaa. Suussa myös syljen amylaasi-niminen entsyymi hajottaa piirakkapohjassa olevat pitkät hiilihydraattiketjut maltoosiksi eli disakkaridiksi.

Sitten piirakka kulkeutuu ruokatorvea pitkin mahalaukkuun. Mahan tilavuus on n. 1-3 litraa ja siellä on n. 1-2L mahanestettä. Se on hyvin venyvä ja sen seinämän solut tuottavat limaa, suolahappoa (tappaa mikrobit) sekä pepsinogeeniä. Pepsinogeeni muuttuu suolahapon vaikutuksesta pepsiiniksi, joka hajottaa esimerkiksi piirakan taikinassa olevan kananmunan proteiinin aminohappojen polypeptidiketjut pienemmiksi ketjuiksi. Seinän solut eivät voi suoraan tehdä pepsiiniä, koska tällöin se alkaisi hajottamaan mahan seinämän solujen aminohappoketjuja. Piirakka pysyy siellä n. 3-4 tuntia.

Sitten piirakka kulkeutuu pohjukkaissuoleen. Siinä maksan valmistama sapesta tulevat sappisuolat muuttavat leivonnassa käytetyn rasvan lipidit pienemmiksi, jotta haimasta tuleva lipaasi pääse vaikuttamaan, jolloin se muuttaa triglyseridit glyseroliksi ja rasvahapoiksi. Haima erittää myös trypsiiniä, joka pilkkoo jo kertaalleen mahassa pilkkoutuneet polypeptidiketjut vieläkin lyhemmiksi. Haimasta erittyvät amylaasi jatkaa sitä mitä suun amylaasi ei kerennyt tekemään, kun nielaisin niin nopeasti, eli se pilkkoo edelleen polysakkarideja maltoosiksi. Haima erittää myös nukleaasia, joka pilkkoo nukleiinihapot nukleotideiksi. Nukleiinihapot ovat siis DNA:n ja RNA:n rakennusosia, joita saamme esim. piirakan omenasta, koska se sisältää oman DNA:nsa. Haima ja sappi erittävät molemmat myös dikarbonaatteja, jotka neutraloivat ruokamassaa.

Sitten piirakka siirtyy ohutsuoleen. Se on hyvin pitkä ja siellä tapahtuu kaikkien tärkeiden aineiden imeytyminen elimistöömme. Ohutsuolen seinämät on hyvin nukkaisia (nukkalisäkkeitä), jotta pinta-ala olisi mahdollisimman iso, jolloin saadaan paljon aineita imeytymään. Ohutsuolessa esimerkiksi
kolesterolista ja sappisuoloista koostuvat lipidipisarat siirtyvät diffuusiolla suolen limakalvon ja sisäpinnan soluihin, joissa ne pakataan proteiinien sisään, jonka takia niistä tulee vesiliukoisia, jonka jälkeen ne siirtyy imusuonistoon. Niitä käytetään uusiin solukalvoihin ja energiaksi.

Ohutsuoli erittää myös peptidaasia, joka jatkaa aminohappojenketjujen pilkkomisen aina yksittäisiksi aminohapoiksi. Aminohapot kuljetetaan sitten aktiivisella kuljetuksella suolen seinämään ja sitten ne siirtyvät vereen avustetulla diffuusiolla. Aminohappoja käytetään sitten taas meidän omien uusien proteiinien rakentamiseen.

Hiilihydraateista pilkotut disakkaridit, maltoosit, hajotetaan ohutsuolessa vielä monosakkarideiksi. Maltaasi hajottaa maltoosin ja sakkaraasi hajottaa sakkaroosin, joka on siis piirakkaan käytettyä taloussokeria. Sakkaroosia ei pilkota missään aikaisemmassa vaiheessa koska se on alkujaankin disakkaridi ja olettaisin, että sen takia siitä saatu energia on hyvin lyhytikäistä, koska se pilkotaan vain yhdessä kohdassa. En tiedä varmaksi. Sitten nämä monosakkaridit siirtyvät aktiivisella kuljetuksella suolen seinämään ja sieltä avustetulla diffuusiolla vereen. Niitä käytetään energiana ATP:n muodossa, sekä varastoidaan energiaksi glykogeenina.

Myös nukleiinihapoista pilkotut nukleotidit imeytyvät ohutsuolesta vereen ja niitä käytetään meidän DNA:n ja RNA:n rakennusaineiksi.

Sitten ruoka siirtyy paksusuoleen, jossa ei enää imeydy mitään ravintoaineita, mutta vesi kyllä imeytyy. Piirakka on enää siinä vaiheessa pelkkää kuitua, mutta useimmiten siellä kyllä on muutakin. Esimerkiksi jos ohutsuolesta puuttuu laktaasi laktoosi intoleranssin takia, eikä suolessa ole mitään mikä pilkkoisi laktoosin. Tällöin laktoosi, joka on disakkaridi, kulkeutuu kokonaisena paksusuoleen jossa siellä olevat bakteerit käyttävät sitä ruokanaan ja päästävät paljon ilmaa. Tällöin syntyy ikäviä vatsavaivoja ja piereskelyä. Nämä bakteerit ovat kuitenkin tarpeellisia, koska ne tuottavat K- ja B12-vitamiineja. K-vitamiini esim. osallistuu veren hyytymien liukenemiseen. Ihmisen olisi myös tärkeä saada kuitua elimistöönsä, koska tällöin paksusuolesta ei imeydy niin paljon vettä elimistöön, eikä maha mene niin sanotusti kovalle.

Sitten ylimääräiset aineet tyhjenevät peräsuolen ja peräreiän kautta pönttöön ja sitten voikin taas syödä lisää ;)

Tässä on ruoansulatuselimistön rakenne:

  1. Suu
  2. Sylkirauhaset
  3. Nielu
  4. Henkitorvi
  5. Ruokatorvi
  6. Mahalaukku
  7. Maksa
  8. Sappirakko
  9. Pohjukkaissuoli
  10. Haima
  11. Ei ole sellaista
  12. Paksusuoli
  13. Ohutsuoli
  14. Peräsuoli
  15. Peräaukko









Tässä vielä kuva siitä mitä piirrettiin tunnilla:

 

Ja tässä vielä Olipa kerran elämän ruoansulatusvideo :) sisko tykkää kovasti katsella näitä kanssani ja tämä on kyllä todella hyvä tapa kertailla oppimaansa ja vedellä yhteen naruja. Aion kyllä käyttää ylppäreihin kerratessa ja lääkikseen hakiessa ;)

https://www.youtube.com/watch?v=MIhffLcK_cM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti