tiistai 10. helmikuuta 2015

Ihmisen alku

Image Hosted by ImageShack.us





Ihmisen Biologia
4. Kurssi







Käsittelimme tietysti aluksi mitä kaikkea kurssilla tehdään ja miten. Oli mukava, että vaihtoehtona oli myös oppimispäiväkirja, sillä olen aina tykännyt niiden tekemisestä.

 

Ja koska kurssimme käsittelee ihmistä, oli ihan loogista aloittaa sieltä mistä ihminen saa alkunsa. Tämä on minusta ollut aina hyvin epämukava aihe ja oli nytkin, sillä itse en usko ihmisten kehittynen apinoista. Minun oma uskoni pohjautuu Raamattuun ja sen luomiskertomukseen ja on mielestäni loukkaus koko uskontoa kohtaan ajatella, että Jumala olisi luonut meidät apinaksi, kun Raamatussa lukee suoraan, että Jumala loi meidät omaksi kuvakseen.

                    En kuitenkaan kiellä etteikö evoluutiota tapahdu, koska pystymme näkemään sitä lähes jokapäiväisessä elämässämme, kuten koirien ja muiden eläinten jalostuksessa. Uskon myös siihen, että eri mantereiden ihmiset näyttävät erilaisilta juuri evoluution takia, koska joka paikassa ihmisille on tullut hieman erilaisia mutaatioita. Enkä ala kiistämään sitä, että ihmiset olisivat aina näyttäneet tismalleen tältä, koska meidän omissa ruumiissammekin pystyy näkemään evoluution aikana turhaksi jääneitä ominaisuuksia ja toimintoja, kuten kananlihalle meneminen, mikä on seurausta luultavasti hieman tuuheammasta karvoituksesta ja niiden pörhistämisestä.

                             En myöskään näe pahaa siinä, että ihmisten ominaisuuksia verrataan muiden eliöiden ominaisuuksiin, sillä kyllä Jumala loi muutkin elävät olennot. Mutta se on mielestäni hieman kaukaa haettua, että ihminen olisi apinasta polveutunut, koska tällöin se vesittäisi koko kristinuskon perustan Jumalan rakkaudesta ihmiseen, sillä ihminenhän olisi tällöin syntynyt sattuman kautta, ja Jumalalla ei ole sattumia.

 
Tässä on siis oma näkemykseni opetukseen, enkä pidä siitä että se on yleisesti hyväksytty opetuksen sisältö, eikä muita mahdollisuuksia tuoda esille. Ymmärrän kyllä, että jos evoluutioteorian lisäksi alettaisiin opettaa kristillistä luomiskertomusta, jouduttaisiin nykyisen tasa-arvon takia opettamaan myös esim. muslimeiden ja muiden uskontojen luomiskertomuksia.

                             Mielestäni kuitenkin on väärin, että tieteellisiä tuloksia pidetään niin järkkymättöminä ja oikeina, että niitä opetetaan maailmanlaajuisena totuutena. Enää ei edes tuoda opetuksessa esille, että tämä voi olla näin, mutta voi mahdollisesti olla myös toisin. Ei olisi ensimmäinen kerta kun tiede olisi väärässä, kuten maapallon muodon kiistelystä voitiin havaita. Tällöinkin tiedemiesten havainnot tukivat niin vahvasti litteän maapallon uskomusta, että se oli kaikille arkipäiväinen totuus, mutta kuten kaikki tiedämme, pystyttiin se loppujen lopuksi todistamaan palloksi. Ja uskomus on pysynyt sellaisen, koska olemme pystyneet nykypäivänä näkemään sen omin silmin avaruudesta käsin.

                             Mutta yleisen yhteiskunnallisen sovun nimissä suostun kertomaan oppimistani asioista myös tätä aihetta koskevassa opetuksessa, ja opin nämä asiat muiden ihmisten vuoksi, jotta voin ymmärtää myös heidän katsantokantansa meidän historiaamme koskevissa keskusteluissa. Kehottaisin näissä merkeissä myös muita oppilaita opettelemaan hieman muitakin katsantokantoja, ettei mene sormi suuhun jos nämä tieteelliset tutkimukset osoittautuvatkin joskus vääräksi.

 

Nyt anteeksi tämä vuodatus, mutta aihe on minulle hyvin henkilökohtainen.

 

Tunnilla oppimani asiat kuitenkin olivat hyvin ennestään tuttuja ja tuntui hyvin kertaavalta. Kävimme kuitenkin läpi asioita jotka yhdistävät ihmisiä ja muita kädellisiä. Näihin lukeutuivat esimerkiksi sormien ja varpaiden lukumäärä (5+5+5+5) joihin lukeutuvat myös peukalot, jotka mahdollistavat meidän tarkan kädellisen työskentelyn, koska se on kämmenessä muita sormia vastassa.
Silmä. Kuva: Seppo Lemberg/Yle.
                             Myös silmät ovat hyvin tunnusomaiset kädellisille, koska ne ovat isot suhteessa ruumiiseen ja ne osoittavat suoraan eteenpäin. Tämä mahdollistaa sen, että meidän on helpompi hahmottaa etäisyyksiä.

                             Aivothan ovat tärkein ominaisuus, joka erottaa meidät muista elollisista. Ne ovat nykyisen opetuksen mukaisesti kehittyneet apinaihmisten noustessa pystyyn, jolloin aivoille tuli enemmän tilaa, ja kun varhaiset ihmiset oppivat hyödyntämään lihaa ravintonaan, edisti se aivojen kasvua. Aivot antavat meille kyvyn oppia hyvin paljon enemmän tietoa ja taitoja. Suuret aivot kuitenkin vaativat pitkän kehitysajan.

                      

       DNA ja protonien aminohappojärjestys ovat kädellisillä myös hyvin saman tyyppisiä, mutta geenien toiminta kuitenkin eroaa joissakin kohdin, sillä solut lukevat eri tehokkuudella samoja geenejä. Ihmisten hermosoluissa esimerkiksi syntyy proteiineja kertaa tehokkaammin kuin simpansseilla.

                       

      Kädelliset ovat myös suurikokoisia ja tasalämpöisiä, niitä yhdistää myös suhteellisen pitkä ikä, vaikka useimmiten ihminen kuitenkin elää pidempään lääketieteen kehityksen seurauksena.

 

Asiat, jotka taas erottavat ihmisen muista kädellisistä on erityisen suuri aivojen koko. Ihmisten aivot ovat noin 1350 cm3 kokoiset ja ne ovat hyvin poimuttuneet. Iso otsalohko on myös tärkeä ihmisen kehittyneen aivotoiminnan kannalta. Otsalohko osallistuu esimerkiksi liikkeiden, tuoreen muistin ja tunteiden suunnitteluun. Suurten aivojen takia kykenemme myös pitkän aikatähtäimen suunnitteluun.

Suure aivot kuitenkin vaativat pitkän kasvuajan kehittyäkseen, minkä takia ihminen on täysikasvuinen vasta hyvin myöhään ja sukukypsyyskin tulee huomattavasti myöhemmin kuin muilla saman kokoisilla kädellisillä. Aivojen koon myötä ne myös käyttävät 20 % kehon energiasta

Ihmisten purukalusto on myös muovaantunut evoluution kuluessa terävistä kulmahampaista pieniin sellaisiin ja meille on myös muovaantunut poskihampaat, jotka soveltuvat hyvin meidän nykyiseen kaikkiruokaiseen eli omnivoriin elämäntapaamme.

                             Ihmisillä ei myöskään ole paksua turkkia niin kuin muilla kädellisillä ja huomattavasti enemmän hikirauhasia. Nämä yhdessä parantavat kehon viilennystä eli hikoilua, mutta aiheuttavat kylmissä oloissa kuitenkin sen, että kehomme ei pysty ylläpitämään kehon lämpötilaa yhtä hyvin, joten tarvitsemme vaatteita. Tämä oli kuitenkin esi-isillemme hyvin hyödyllinen ominaisuus kun he siirtyivät metsistä savanneille, joilla paistoi enemmän aurinko kuin metsissä. Pystyasennossa ihmisen lämmönhukka on myös pienempi.

                             Ihmisen kehitys pystyasentoon on vaikuttanut paljon meidän kehomme rakenteeseen, esimerkiksi niin, että meidän jalkamme ovat pidemmät kuin kädet. Jalkapöydän rakenne on myös erilainen muihin kädellisiin, koska meidän isovarpaamme eivät ole kuin peukalot vastassa muita varpaitamme kohtaan, toisin kuin muilla kedellisillä, jotka roikkuvat puissa. Meidän selkärankamme on myös kohtisuorassa kallonpohjaamme nähden, ja meidän selkärangassamme on myös kaksi kaarta, jotka helpottavat pystyssä pysymistä.

Puhekyky on ominaisuus, jota pidetään ihmisyyden suurena osana. Ihmisten erityinen kurkunpään ja suuontelon rakenne mahdollistaa äänteiden muodostamisen. Kehittyneiden aivojen myötä ihminen pystyy myös käsittelemään, ymmärtämään sekä tuottamaan puhetta.

Ihmisten suvun jatkaminen on myös hyvin poikkeuksellinen muihin kädellisiin nähden. Ihmisten monimutkaisen kehon, erityisesti aivojen, takia kehitys on hyvin pitkään. Esimerkiksi aivojen otsalohko on alue, joka kehittyy hyvin myöhään, minkä takia esimerkiksi lapsilla on hyvin hankala hallita tunteitaan ja toimimisiaan. Aivot ovat täysin kehittyneet vasta n. 21-25 vuotiaana.
 
 Ihmiset tulevat sukukypsiksi fyysisesti (n. 12 vuotiaana) myöhemmin kuin muut kädelliset (n.6 vuotiaana), mutta kun lapsia pystytään saamaan on ihmiset tehokkaita lisääntyjiä, koska lähes kaikki lapset jäävät henkiin molempien vanhempien panostuksen myötä.
 Naisilla on lapsen teossa myös sellainen valtti, että he ovat paritteluvalmiita vuoden ympäri. Miehet eivät kuitenkaan voi nähdä tai muutenkaan havaita ovulaatiota (piilo-ovulaatio), minkä takia heidän on oltava paikalla vahtimassa jatkuvasti ettei kukaan muu parittele heidän naistensa kanssa ja saa jälkeläisiä. Ihmiset harrastavat yhdyntää myös mielihyvän takia, koska nainenkin pystyy saamaan orgasmin (miehen suhteessa muihin kädellisiin ruuren siittimen takia), ja tämä lisää parien läheisyyttä. Miehillä ei ole kuitenkaan siitinluuta, minkä takia miesten pitää olla kunnolla kiihottuneita paritellakseen. Tämän takia kaikkein elinvoimaisimmat ovat pystyneet jatkamaan sukuaan.
Parien muodostukseen liitetään myös käsite sexy son. Tämä tarkoittaa sitä että nainen yritää löytää itselleen mahdollisimman komean miehen, jolloin lapsista tulee komeita ja kauniita ja suku jatkuu. On myös tutkittu sitä, että minkälaiset geenistöt hyvin yhteensopivilla ihmisillä on. Selvisi, että näillä pareilla oli mahdollisimman erilaiset geenit. Evolutiivisesti tätä voidaan selittää sillä, että se luultavasti ehkäisee insestiä ja estetään liian samanlaisista geeneistä johtuvia mutaatioita ja kehitysvaurioita.

Ihmiset eroavat muista kädellisistä myös teknologian käytön takia. Ihmiset ovat ensinäkin keksineet teknologian, mutta myös ruumiinrakenne mahdollistaa sen hyödyntämisen. Pystymme käsillämme käyttämään teknologiaa hyvin liikkuvien nivelten ja pienten lihasten takia. Aivoissamme on myös suuri liikeaivokuori, jolla pystymme ohjaamaan hyvin pikkutarkkoja liikkeitä.
 
Yhteisöllisyys on myös tärkeä osa kehittynyttä yhteiskuntaamme. Yhteisöllisyys vaatii muistamista ja suunnitelmallisuutta, minkä mahdollistaa meidän aivomme. Tälläistä kuitenkin harvoin esiintyy muissa lajeissa. Ihmisillä on myös mahdollista olla kulttuurievoluutiota, koska pystymme siirtämään tietoja ja taitoja uusille sukupolville. Tätä kuitenkin esiintyy muillakin lajeilla.
 
 
 
Hauska fakta jonka opin tunnilta oli se, että simpanssit pystyvät hengittämään ja nielemään samaan aikaan, toisin kuin ihmiset. Tämä johtuu siitä, että niiden suun ja nielun rakenne on erilainen.
 
Tässä myös video ihmisen evoluutiosta, jonka katsoimme tunnilla:
https://www.youtube.com/watch?v=TqDQVKoLyTU

Tässä myös Olipa kerran elämän video, jossa käsitellään ihmisen alkua, sekä seuraavaa aihettamme soluja:
https://www.youtube.com/watch?v=Gb2QSbh7PkA
 
Lähteet: kuvat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti